چرا ویتامین سی اینقدر مهم است

ویتامین سی

ویتامین سی

ویتامین سی vitamin c یک ویتامین ضروری است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. به عنوان مثال به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش فشار خون کمک می کند. این ویتامین در بسیاری از میوه ها و سبزیجات از جمله: پرتقال، توت فرنگی، کیوی، فلفل دلمه ای، کلم بروکلی، اسفناج و کلم پیچ یافت می شود. مقدار توصیه شده ی این ویتامین برای مصرف به صورت روزانه برای زنان 75 میلی گرم و برای مردان 90 میلی گرم است. توصیه می شود ویتامین مورد نیاز خود را از غذاها دریافت کنید. اما معمولا بسیاری از افراد برای رفع نیاز های خود از مکمل های ویتامین سی استفاده می کنند.

مزیت ویتامین سی

1) خطر ابتلا به بیماری مزمن را کاهش می دهد: ویتامین سی یک آنتی اکسیدان قوی است که می تواند سطح آنتی اکسیدان خون شما را افزایش دهد. این امر به کاهش خطر بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی کمک می کند.

2) به فشار خون بالا کمک می کند: تقریبا یک سوم بزرگسالان فشار خون بالا دارند. فشار خون بالا شما را در معرض خطر بیماری قلبی قرار می دهد که علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. مطالعات نشان داده است که مصرف مکمل ویتامین سی به شل شدن رگ های خونی که خون را از قلب حمل می کند، کمک می نماید. مکمل های ویتامین سی هم در بزرگسالان سالم و هم در افراد مبتلا به فشار خون بالا، فشار خون را کاهش می دهد.

ویتامین سی

3) خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد: بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. عوامل زیادی خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. از جمله: فشارخون بالا، کلسترول بالا، تری گلیسیرید و … مکمل های ویتامین سی با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است. این مکمل ها عوامل خطر بیماری قلبی از جمله: سطح بالای کلسترول بد و تری گلیسیرید را کاهش می دهد.

4) سطح اسید اوریک خون را کاهش می دهد و به جلوگیری از حملات نقرس کمک می کند: نقرس نوعی آرتریت است که تقریبا 4درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد. نقرس التهابی دردناک است و شامل التهاب مفاصل به ویژه مفاصل انگشتان بزرگ پاست. افراد مبتلا به نقرس، تورم و حملات ناگهانی همراه با درد شدید را تجربه می کنند. علائم نقرس زمانی ظاهر می شود که اسید اوریک بیش از حد در خون وجود داشته باشد. اسید اوریک یک ماده زائد است که توسط بدن تولید می شود. در سطوح بالا ممکن است متبلور شده و در مفاصل رسوب کند. نکته جالب توجه: چندین مطالعه نشان داده است که ویتامین سی ممکن است به کاهش اسید اوریک در خون کمک کند و از حملات نقرس محافظت کند.

ویتامین سیییی

5) به جلوگیری از کمبود آهن کمک می کند: آهن یک ماده مغذی مهم است که عملکرد های مختلفی در بدن دارد. برای ساخت گلبول های قرمز خون و انتقال اکسیژن در سراسر بدن بسیار ضروری است. مکمل های ویتامین سی به بهبود جذب آهن از رژیم غذایی کمک می کنند. این به ویژه برای افرادی که رژیم غذایی بدون گوشت دارند، مفید است. همچنین به کاهش خطر کم خونی در افراد مستعد کمبود آهن کمک می کند.

6) سیستم ایمنی را تقویت می کند: یکی از دلایل اصلی مصرف مکمل های ویتامین سی برای افراد، تقویت سیستم ایمنی است. چون ویتامین سی در بسیاری از قسمت های سیستم ایمنی بدن نقش دارد. ویتامین سی ممکن است با کمک به عملکرد موثرتر گلبول های سفید، تقویت سیستم دفاعی پوست و کمک به بهبود سریع تر زخم ها، ایمنی را تقویت می کند.

7) با افزایش سن از حافظه و تفکر شما محافظت می کند: سطوح پایین ویتامین سی با افزایش خطر اختلالات حافظه مانند زوال عقل مرتبط است. در حالی که مصرف زیاد ویتامین سی در غذاها و مکمل ها اثر محافظتی دارد.

ادعاهای ثابت نشده در مورد ویتامین سی

ناگفته های ویتامین سی

1) از سرما خوردگی جلوگیری می کند: ویتامین سی شدت سرما خوردگی و زمان نقاهت را 8 درصد در بزرگسالان و 14 درصد در کودکان کاهش می دهد. اما از آن ها جلوگیری نمی کند.

2) خطر سرطان را کاهش می دهد: تعداد انگشت شماری از مطالعات، مصرف ویتامین سی را با کاهش خطر ابتلا به چندین سرطان مرتبط دانسته اند. در صورتی که بیشتر مطالعات نشان داده اند که ویتامین سی بر خطر ابتلا به سرطان تاثیری ندارد.

 

ویتامین سی ساده و پرفایده

از علائم کمبود ویتامین سی می توان به کبودی سریع پوست، احساس خستگی حاد، ضعیف شدن ماهیچه ها و استخوان ها و از همه مهم تر، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.

مصرف ویتامین سی همراه آهن

شاید شنیده باشید که ویتامین سی برای جذب آهن مفید است. باید بگوییم، آنچه شنیده اید، صحت دارد. مصرف همزمان ویتامین سی به همراه غذاهایی مثل گوشت قرمز، مرغ، جگر و … به جذب هرچه بهتر و بیشتر آهن کمک می کند. بنابراین می توانید این دو دسته مواد غذایی را به همراه هم مصرف کنید. هم چنین اگر مواد غذایی گیاهی و حیوانی حاوی آهن را باهم میل نمایید، قطعا بهتر خواهد بود. 

غذاهای حاوی آهن
خواص ویتامین سی برای چشم

افزایش سلامت چشم با ویتامین سی

از آنجایی که ویتامین سی به تولید پروتئین کلاژن کمک می کند و این ماده، همان ماده ی ساختار قرنیه و صلبیه چشم است، استفاده از این ویتامین می تواند سلامت چشم ها را تقویت نماید. بگونه ای که قادر است تا حد زیادی از بیماری آب مروارید جلوگیری کند.

سیاه دانه معجزه ای حقیقی

سیاهدانه

سیاه دانه

سیاه دانه  nigella sativa که به نام زیره سیاه نیز شناخته می شود، یک گیاه دارویی بومی شرق مدیترانه، شمال آفریقا، جنوب غربی آسیا و شبه قاره هند است. این دانه ارزشمند از گذشته دور برای استفاده درمانی و طبی مورد توجه بوده است. به طوری که در متون تاریخی و قدیمی، بسیاری از بیماری ها از جمله دندان درد یا گرفتگی بینی و… به وسیله این سیاه دانه، درمان می شد.

سیاه دانه چیست

سیاه دانه نوعی گیاه گلدار از خانواده آلاله هاست. این گیاه، بوی مخصوصی دارد و به دلیل همین بوی خاص، به عنوان ادویه یا افزودنی در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه پس از رسیدن، باز می شود و دانه های آن در اثر هوای آزاد، خشک شده و سیاه می شوند.

سیاه دانه

خواص سیاه دانه و روغن آن

با توجه به اینکه طبع این گیاه، گرم و خشک است و خاصیت چربی سوزی دارد، برای کاهش وزن و لاغری نیز مفید است. سیاه دانه حاوی مقدار مناسبی پروتئین و چربی و همچنین مقادیر اندکی ویتامین و مواد معدنی است.

در ادامه به بررسی خواص این دانه می پردازیم:

منبع غنی از آنتی اکسیدان: آنتی اکسیدان ها ترکیبات گیاهی ای هستند که به محافظت از سلول های شما در برابر آسیب های ناشی از مولکول های ناپایدار به نام رادیکال های آزاد کمک می کنند. رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که به ساختار بدن آسیب می زنند. کارشناسان بر این باورند که بیشتر فواید سلامتی مرتبط با این گیاه دارویی مربوط به این ترکیب است.

سیاه دانه، کاهنده التهاب: زمانی که در بدن عفونت وجود دارد، التهاب رخ می دهد. در صورتی که التهاب درمان نشود و به صورت طولانی تر ادامه یابد، می تواند باعث بیماری های مختلفی از جمله دیابت نوع 2، سرطان و بیماری قلبی شود. تحقیقات نشان می دهد که سیاهدانه ممکن است اثرات التهاب را در بدن پس از آسیب و عفونت، کاهش دهد.

بهبود سیستم ایمنی: مطالعات آزمایشگاهی جانوری نشان می دهد که عصاره های ساخته شده از این گیاه ممکن است گلبول های سفید خون را تحریک کند و فعالیت آن ها را تقویت کند.

محافظت از مغز: اعتقاد بر این است که التهاب مغز نقش مهمی در ایجاد بیماری هایی مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون دارد. تحقیقات آزمایشگاهی و جانوری نشان می دهد که سیاه دانه می تواند به کاهش التهاب در مغز کمک کند. این مطالعه می تواند نشان دهد که سیاهدانه ممکن است پیشرفت از دست دادن حافظه مرتبط با افزایش سن را به تاخیر بیندازد.

سیاه دانه در غذا
سیاه دانه

کاهنده کلسترول و فشار خون: در صورتی که فشار خون و کلسترول در مقدار فراتر از طبیعی باشند، می توانند به مرض های قلبی منجر شوند. سیاه دانه با کاهش فشارخون و سطح کلسترول اضافی، نقش مهمی ایفا می کند. برخی مطالعات بیشتر نشان می دهد که مکمل با این گیاه دارویی ممکن است سطح کلسترول خوب را افزایش دهد.

کنترل قندخون: در صورتی که میزان قند خون بدن از حدی بالاتر باشد، اثرات مخربی بر بدن بر جای می گذارد. سیاهدانه به تنظیم سطح قند خون کمک می کند. کارشناسان بر این باورند که سیاهدانه ممکن است بتواند ترشح انسولین را افزایش دهد. سیاه دانه با کنترل میزان قند خون در ثابت نگه داشتن وضعیت بدن موثر است.

بهبود زخم های معده: تحقیقات گسترده نشان می دهد که سیاه دانه ممکن است محیط معده را به گونه ای تحت تاثیر قرار دهد که به کاهش یا درمان زخم معده کمک کند. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است. دلیل این اتفاق ترکیبات خاص و ویتامین های آ و ب و ث است که در ترمیم و بهبود زخم معده و حفاظت از آن موثر اند.

سیاهدانه دانه ای متفاوت

تقویت تدریجی کلیه ها: سیاه دانه، عملکرد کلیه را به خصوص در افرادی که دارای بیماری های مزمن کلیوی هستند، بهبود می بخشد. به گونه ای که در انحلال سنگ های کلیوی نقش موثری ایفا می کند.

سیاه دانه، سپر کبد: با توجه به اینکه کبد از حیاتی ترین اندام هاست، سلامت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. سیاه دانه از کبد در برابر آسیب حفاظت و در بازسازی آن نقش مثبتی ایفا می کند.

سیاه دانه دشمن باکتری و ویروس: با باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و مخمرها مبارزه می کند. هم چنین ممکن است برخی از خواص ضد باکتری، ضد ویروسی و ضد قارچی هم داشته باشد.

کاهش علائم آسم: این دانه ی سیاه، اثرات مثبتی در بیماری آسم و روند کاهش آن دارد.

تقویت سیستم جنسی آقایان: سیاه دانه می تواند باروری مردان را تقویت کند. حتی ممکن است در موارد ناباروری مردان (ناشی از چاقی) مفید باشد، اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

دشمن سرطان: سیاهدانه در نابودی سلول های سرطانی نقش دارد. طبق تحقیقاتی قدیمی در لوله‌های آزمایش و حیوانات، سیاهدانه ممکن است به جلوگیری از رشد و گسترش سلول‌های سرطانی کمک کند.

جلوگیری از پوکی استخوان: سیاه دانه به علت اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، دقیقا به اندازه کلسیم، در جلوگیری از پوکی استخوان و حفظ ماده استخوانی، موثر است.

به طورکلی سیاهدانه ممکن است مجموعه ای از مزایای سلامتی را ارائه دهد. بهترین فوایدی که به خوبی تحقیق شده اند عبارتند از : محافظت در برابر آسیب سلولی و التهاب، بهبود کنترل قند خون، سیستم ایمنی قوی تر و قلب و مغز سالم تر.

روغن سیاه دانه

روغن سیاه دانه همانند دانه آن، تمام خواص را دارا می باشد. البته که روغن سیاه دانه بر سلامت پوست و مو تاثیر ویژه ای دارد. به نحوی که در مو ها نقش ترمیم و بازسازی داشته و باعث لطافت، نرمی و درخشندگی آن می گردد و در پوست علاوه بر حفاظت، نقش درمانی در برخی بیماری ها مثل آکنه دارد. همچنین روغن سیاه دانه در فصل زمستان از ترک خوردگی پوست جلوگیری می کند.

فواید سیاهدانه

عوارض سیاه دانه

هر ماده غذایی در صورتی که بیش از حد و مقدار غیرطبیعی مصرف شود، می تواند خطرآفرین باشد. سیاه دانه در مقدار کم و استفاده خوراکی و غذایی هیچ خطری نداشته و بسیار مفید است. موارد احتیاط به صورت زیر است:

1. مادران شیرده و باردار: در مقدار نرمال مصرف سیاه دانه در این دوران ممانعت ندارد. اما مصرف مقادیر دارویی بالا، می تواند باعث کاهش انقباضات رحم و یا جلوگیری از انقباض شود. این شرایط برای زنان باردار مناسب نمی باشد.

  1. افراد دارای قند خون و فشار خون پایین تر از حد نرمال: در صورتی که افراد فشارخون و قند خون بالایی دارند، هیچ ممانعتی در مصرف سیاه دانه ندارند و برای آنان مفید است. در صورتی که فشارخون و قند خون افراد از حد نرمال پایین تر باشد، باید در مصرف سیاه دانه احتیاط شود.
  1. افرادی که عمل جراحی دارند و یا کم خون هستند: از آنجا که مصرف زیاد سیاه دانه، مکانیسم انعقاد خون را کند می کند، باید مصرف سیاه دانه با توجه به شرایط، مورد ارزیابی قرار گیرد. افرادی که در شرف عمل جراحی هستند، به علت خونریزی و نیاز به انعقاد خون، باید مصرف خود را کنترل کنند.
ویتامین دی

ویتامین دی فراتر از یک ویتامین

ویتامین دی

ویتامین دی

ویتامین دی Vitamin D ، یک ویتامین محلول در چربی و خانواده آن شامل ویتامین D1 تا D3 است. هنگامی که بدن شما در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار می گیرد، به صورت طبیعی، ویتامین دی تولید می کند. همچنین این ویتامین از برخی غذاها و گیاهان و میوه ها بدست می آید.

ویتامین دی بر برخی عملکرد های حیاتی بدن ما تاثیر می گذارد. از مهم ترین آن می توان به تقویت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی و نیز تنظیم جذب فسفر و کلسیم اشاره کرد. این ویتامین به طور مستقیم بر مقاومت استخوان ها و دندان ها، رشد متعادل بدن و مقاومت در برابر بیماری ها موثر است.

هنگامی که درباره ی یک رژیم غذایی دارای تعادل صحبت می کنیم، متوجه می شویم که میوه ها و سبزیجات، منبع اصلی ویتامین دی هستند. باتوجه به اینکه ویتامین دی، نقش مهمی در سلامت بدن ما ایفا می کند، میوه ها و سبزیجات غنی از ویتامین دی را باید اساس رژیم خود قرار دهیم. بنا بر این، بهترین راه درمان کمبود ویتامین دی، استفاده از میوه ها و سبزیجات غنی از ویتامین دی است.

 

کمبود ویتامین دی برای چه کسانی خطرناک است؟

افرادی که در معرض خطر بالای دریافت نکردن ویتامین D کافی هستند، شامل همه کودکان 1 تا 4 ساله و همه نوزادان (مگر اینکه بیش از 500 میلی لیتر شیر خشک در روز مصرف کنند)، می شود که باید یک مکمل روزانه، به طور مداوم در طول سال مصرف کنند.

کمبود ویتامین D می تواند منجر به ناهنجاری های استخوانی مانند راشیتیسم در کودکان و درد استخوان ناشی از بیماری ای به نام استئومالاسی در بزرگسالان شود. با توجه به تاثیر نور خورشید در تولید ویتامین دی، توصیه دولت ها بر مصرف قرص ها و مکمل های این ویتامین در فصل پاییز و زمستان است.

کمبود ویتامین دی
مزایای ویتامین دی

نقش و خواص ویتامین دی در بدن چیست؟

محدوده صحیح ویتامین دی در بدن افراد مختلف

  • برای نوزادان در گروه سنی بین 0 تا 12 ماه، محدوده 10 میکروگرم (mcg) یا 400 واحد بین المللی (IU) است.
  • برای افراد در گروه سنی 1 تا 70 سال، محدوده طبیعی 15 میکروگرم یا 600 IU است.
  • برای افراد بالای 70 سال، محدوده ایده آل 20 میکروگرم یا 800 IU است.

کمبود ویتامین دی

عوامل و علل مختلفی می توانند باعث کمبود ویتامین دی در بدن شما شود. هر عاملی که باعث شود شما میزان کمتری نور خورشید را دریافت کنید، میزان ویتامین دی تولیدی در بدن شما را کاهش می دهد. اگر شما در منطقه ای با ویژگی های زیر زندگی کنید، ممکن است ویتامین دی بدنتان کاهش یابد. این موارد عبارتند از:

در این صورت شما باید ویتامین دی را از منابع خوراکی-تغذیه ای دریافت کنید. اما قبل از آنکه سمت مکمل های تغذیه ای ویتامین دی برویم، بهتر است نشانه های کمبود آن را بررسی کنیم.

نشانه های کمبود ویتامین دی در بدن

مواد غذایی حاوی ویتامین دی

غذاها و میوه های حاوی ویتامین دی:

یکی از سوالاتی که امروزه مخصوصا در فضای مجازی مطرح است، میوه های دارای ویتامین دی است. باید بدانیم که ویتامین دی تنها در میوه وجود ندارد، بلکه برخی دیگر از منابع نیز دارای ویتامین دی زیادی هستند. این منابع غذایی محدود عبارتند از:

مواد غذایی حاوی ویتامین دی
مواد غذایی حاوی ویتامین دی

خطرات ناشی از دریافت بیش از حد ویتامین دی

اگر مقادیر بیش از حد مکمل های ویتامین D مصرف کنید، قطعا عوارضی در پی خواهد داشت. با این حال، بعید است که این امر از طریق رژیم غذایی یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید اتفاق بیفتد. زیرا بدن شما میزان ویتامین D تولید شده از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید را تنظیم می کند. در صورتی که ویتامین دی بدن از حدی بالاتر رود،  موجب افزایش شدید کلسیم خون می شود که طبیعتا اثرات منفی ای در بدن ایجاد می نماید:

مواد غذایی حاوی ویتامین دی

مکمل ها و قرص های ویتامین دی:

مکمل های ویتامین D برای درمان بزرگسالانی استفاده می شود که مبتلا به کمبود شدید ویتامین D هستند . این کمبود ویتامین دی، منجر به از دست دادن محتوای مواد معدنی استخوان، درد استخوان، ضعف عضلانی و استخوان های نرم (استئومالاسی) می شود. به طور کلی این مکمل های ویتامین دی، اگر طبق برنامه زمانی مناسب مصرف شوند، برای بدن مفید می باشند.

عمل بای پس معده و کمبود ویتامین دی

افرادی که چاق هستند، سطح ویتامین D در خون آن ها کمتر است. ویتامین دی در بافت های چربی اضافی انباشته می شود. اما در صورت نیاز، به راحتی برای بدن در دسترس نیست. ممکن است برای دستیابی به سطح خونی مطلوب، به دوزهای بالاتر مکمل ویتامین D نیاز باشد. برعکس، با کاهش وزن افراد چاق، سطح ویتامین D خون افزایش می یابد.

در افرادی که تحت عمل جراحی بای پس معده قرار گرفته اند، معمولاً قسمت بالایی روده کوچک که ویتامین D در آن جذب می شود، برداشته می شود. بنابراین این افراد، قطعا به مکمل ویتامین دی نیاز دارند.

همان طور که مصرف به اندازه ی مکمل ویتامین دی، سبب سلامتی بدن می شود، مصرف بی اندازه آن، موجب مسمومیت می گردد. علائم مسمومیت با ویتامین دی عبارتند از: بی اشتهایی، کاهش وزن، ضربان قلب نامنظم، سخت شدن رگ‌ها و بافت‌ها به دلیل افزایش سطح کلسیم خون، که به طور بالقوه منجر به آسیب به قلب و کلیه می‌شود.

هم چنین از آنجایی که ویتامین دی، بیشتر در محصولات لبنیاتی و حیوانی یافت می شود، کسانی که رژیم هایی همچون رژیم وگان می گیرند، در خطر کمبود ویتامین دی قرار دارند.

رژیم وگان

رژیم وگان تنها یک رژیم نیست

رژیم وگان

رژیم وگان

رژیم وگان Vegan diet نوعی پرهیز از به کار بردن محصولات حیوانی و یک فلسفه مرتبط با حمایت از حیوانات است. امروزه رژیم وگان در میان اقشار مختلف جهان، محبوبیت بسیاری یافته است. به گونه ای که افراد بیشتری هر روز به این رژیم غذایی رو می آورند. وگان ها، دلایل اخلاقی، محیطی و نیز اصول سلامتی ویژه خود را دارند. وگان بودن، بیشتر یک شیوه زندگی است تا یک رژیم غذایی. این رژیم غذایی در کنار این که مزایای زیادی از جمله: کنترل قند خون و نیز سلامت قلب دارد، ممکن است معایب کمبود برخی از مواد غذایی نیز قابل توجه باشد. در این مقاله به بررسی دقیق این شیوه زندگی می پردازیم.

رژیم گیاه خواری
رژیم گیاهخواری

تاریخچه رژیم وگان

تا دهه 1940 اصطلاح وگان و وگانیسم، مورد استفاده قرار نگرفت. معنی و ریشه این رژیم غذایی را می توان در جوامع باستانی هند و مدیترانه شرقی جست و جو کرد و به نتایجی رسید. طبق نتایج و متون تاریخی در تاریخ هندوستان از دیرباز، استفاده مفرط از گیاهان و منابع گیاهی و عدم مصرف منابع حیوانی مورد توجه بوده است. به طوری که می توان  گفت این شیوه زیستن، بیش از 2000 سال پیشینه دارد. در واقع در هند باستان، گیاهخواری ریشه تاریخی و مذهبی دارد.

رژیم غذایی وگان

رژیم وگان چیست

رژیم وگان، یک رژیم گیاهی مطلق است که عاری از هرگونه محصولات غذایی حیوانی مانند گوشت، شیر، تخم مرغ و … می باشد. وگان ها به دلایل مختلف این رژیم را انتخاب می کنند که از مهم ترین آن می توان به بهبود وضعیت سلامتی خود و نیز حمایت از حیوانات و محیط زیست اشاره کرد. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، وگانیسم پیش از آنکه یک رژیم غذایی باشد، یک روش زندگی است که در آن فرد وگانیسم، تمام سعی خود را برای عدم ظلم و ستم به حیوانات انجام می دهد.

انواع رژیم غذایی وگان

راه های مختلفی برای پیروی از رژیم غذایی وگان وجود دارد، اما تحقیقات علمی به ندرت بین انواع مختلف آن تفاوت قائل می شود. انواع این رژیم ها عبارتند از:

  • وگانیسم کامل: این رژیم شامل دسته عظیم و متنوع محصولات غذایی گیاهی کامل همچون میوه ها، غلات، سبزیجات، حبوبات و آجیل و دانه ها است.
  • وگانیسم خام: این رژیم شامل محصولات غذایی گیاهی خام است که در دمای کمتر از 48 درجه سانتی گراد، پخته شده اند.
  • وگانیسم 10/10/80: این رژیم غذایی نوعی وگانیسم خام تلقی می شود که درآن مواد غذایی گیاهی غنی از چربی مثل مغز های مغذی و آووکادو، ممنوع است. این وگانیسم که به آن وگانیسم کم چرب نیز می گویند، گیاهان نرم و میوه های تازه را جایگزین گیاهان چرب می کند.
  • وگانیسم پر از نشاسته: این وگانیسم را می توان زیرشاخه ای از وگانیسم 10/10/80 دانست که در آن برای جایگزینی گیاهان چرب، به جای میوه های تازه،  از گیاهان غنی از نشاسته مثل ذرت، برنج و سیب زمینی بهره می گیرد.
  • وگانیسم خام ولی تا چهار!!!: این رژیم نیز زیرشاخه ای از رژیم 10/10/80 است که در آن از میوه های تازه و مواد پر از نشاسته به جای گیاهان چرب استفاده می شود که حداکثر تا ساعت 16 امکان تغذیه وجود دارد.
  • وگانیسم ترویو: این رژیم نوعی وگانیسم خام محسوب می شود. حامیان این رژیم از گیاهانی که در دمای پایین پخته شده اند، استفاده می کنند.
  • وگانیسم ناسالم: این رژیم وگان، بر مصرف گیاهان کامل و سالم متکی نیست. این رژیم به گوشت و پنیر های چرب و ساختگی عادت دارد. سیب زمینی سرخ شده و دسر های گیاهی از دیگر غذاهای مورد استفاده در این رژیم است.

مزایای رژیم وگان

  • می تواند باعث لاغری و تناسب اندام شود: به نظر می‌رسد رژیم‌های وگان در کمک به کاهش طبیعی کالری دریافتی در بدن افراد و در نتیجه کاهش وزن، بسیار موثر باشند.
  • می تواند دیابت نوع 2 و نیز قندخون را کنترل کند: به نظر می رسد رژیم های وگان به ویژه در بهبود نشانگرهای کنترل قند خون موثر است. آنها همچنین ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهند.
  • وگان، حامی سلامت قلب: تحقیق های مختلف نشان می دهند که وگان‌ها ممکن است تا ۷۵ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا و ۴۲ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی باشند. رژیم های وگان ممکن است سلامت قلب را بهبود بخشد.
  • کاهش ریسک سرطان: افراد وگان، در معرض خطر سرطان کمتر و مرگ ناشی از آن می باشند.
  • عقب انداختن آلزایمر: تحقیقات نشان می دهد که وگان ها نسبت به افراد عادی جامعه کمتر به آلزایمر زودرس مبتلا می شوند.
هرم مواد غذایی گیاه خواری

بعنوان یک وگان، چه غذاهایی باید بخوریم

  • حبوبات: غذاهایی مثل عدس، نخود و لوبیا، منابع بسیار مغذی برای بدن هستند.
  • آجیل و کره آجیل: منابع خوبی برای آهن، منیزیم، روی، فیبر و ویتامینE هستند.
  • انواع دانه ها: مثل چیا و دانه کتان، منابع خوبی برای پروتئین و امگا 3 هستند.
  • شیر و ماست گیاهی غنی شده با کلسیم: هدف، کسب کلسیم مورد نیاز بدن است.
  • جلبک ها و اسپیرولینا: منابع غنی پروتئین و همچنین مقدار ید بالایی دارند.
  • غلات کامل: منابع کاملی از کربوهیدارت های پیچیده و فیبر و آهن هستند.
  • غذاهای گیاهی جوانه زده و تخمیری: مثل کلم ترش و ترشی
  • میوه ها و سبزیجات: هردو غذاهای کاملی برای بدن هستند: مثل اسفناج و کلم پیچ

به عنوان یک وگان چه غذاهایی نباید بخوریم

گوشت

تفاوت وگان و وجترین

وجترین ها یا گیاهخواران، هیچ محصول غذایی ساخته شده از گوشت، ماهی، صدف، سخت پوستان (مانند میگو یا خرچنگ) یا محصولات جانبی حیوانی (مانند ژلاتین یا مایه پنیر) را نمی خورند. اما وگان ها هیچ محصول غذایی که از حیوانات تهیه می شود، از جمله محصولات لبنی و تخم مرغ نمی خورند. وگان ها نسبت به وجترین ها محدودیت بیشتری دارند که این محدودیت می تواند ریسک هایی برای این افراد ایجاد کند.

خطرات و ریسک های رژیم وگان

در هرصورت هر رژیم غذایی، انسان را با محدودیت هایی مواجه می کند. هر محدودیت غذایی، انسان را با یکسری کمبود ویتامین و مواد معدنی، مواجه می کند.

طبق مطالعات انجام شده، وگان ها در معرض خطر کمبود مواد مغذی ویژه ای هستند. مطالعات نشان می‌دهد که وگان‌ها در معرض خطر ناکافی بودن سطوح خونی ویتامین B12، ویتامین D، امگا 3 ، ید، آهن، کلسیم و روی هستند.

هر زمان که بدن انسان با کمبود مواد معدنی رو به رو شود، خطرناک است. اما این کمبود برای کودکان، زنان باردار و افراد سالمند خطرناک تر است. ژنتیک شما و نیز میزان عملکرد باکتری های روده شما نیز ممکن است بر میزان مواد و ویتامین های بدست آمده بدن شما، موثر باشد.

برای به حداقل رساندن اثرات این وضعیت خطرناک، تغییر غذا های خود و استفاده از گیاهان مغذی، بهترین راه است. غذا های غنی شده استفاده کنید. غذاهای گیاهی غنی شده با کلسیم و انواع ویتامین ها به ویژه B12 و امگا 3 را روزانه مصرف کنید.

همچنین استفاده از قابلمه ها و تابه های چدنی برای پخت و پز، پرهیز از چای یا قهوه همراه با وعده های غذایی، و ترکیب غذاهای غنی از آهن با منبع ویتامین C می تواند جذب آهن را افزایش دهد.

به طور کلی وگان ها در معرض کمبود ویتامین هایی چون ویتامین دی، مواد معدنی و مغذی هستند. اما اگر یک رژیم وگان درست و حسابی و دقیق برنامه ریزی شده باشد و در آن انواع گیاهان مغذی گنجانده شده باشد، خطر بیماری ها و کمبود مواد مغذی را کاهش می دهد و می تواند سطوح مختلف مواد معدنی و ویتامین ها را برای بدن فراهم کند.

خطرات رژیم