پنیر
پنیر (cheese) امروزه نقش مهمی در وعده های غذایی به ویژه صبحانه ایفا می کند. این محصول لبنی در انواع مختلف تهیه می شود و از محبوبیت بالایی برخوردار است. در تهیه پنیر، شیر در فرایند های مختلف و حرارتی، تغییر شکل می دهد. در گذشته برای تهیه پنیر ، از آبلیمو و سرکه استفاده می شد که نوعی روش سنتی برای تهیه آن تلقی می شود. امروزه قرص هایی تولید شده است که فرایند تبدیل شیر به پنیر را به صورت شیمیایی انجام می دهد.
نزدیک به شانزده هزار نوع پنیر تا به امروز کشف شده است که هرکدام با طرز تهیه و شیری متفاوت تهیه می شود و طرفداران مخصوص به خود را دارد. مواد مغذی و طعم هر نوع پنیر، به نحوه تولید آن و نوع شیر مورد استفاده بستگی دارد. در کل دنیا با اینکه مصرف لبنیات کاهش یافته است، اما مجبوبیت پنیر روز به روز در حال افزایش است.
........................................................................................................................
...............................................................................................
.........................................................................................
..................................................................................
خواص پنیر
1-تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند فسفر و ویتامین آ
2-افزایش استحکام استخوان ها و بهبود عملکرد آن
3-سلامتی دندان ها را با کلسیم بالایی که دارد تامین می کند
4-بهبود وضعیت عضلانی بدن، حفظ و ترمیم آن
5-کاهش ریسک برخی بیماری های قلبی عروقی (به نوع پنیر مرتبط است)
6-تنظیم مقدار وزن بدن به علت وجود کلسیم در پنیر
7-پروبیوتیک بودن برخی پنیر ها و تاثیر مثبت روی فرایند هضم و سلامتی روده ها
8-بهبود وضعیت فشارخون
9-کاهش خطر ابتلا به دیابت
پنیر خامه ای، پنیر سفید ایرانی، و … به عنوان پنیر صبحانه امروزه استفاده می شود.
یکی از مهم ترین ویژگی های پنیر که آن را از سایر مواد غذایی متمایز می کند، تطبیق پذیری بالای آن با اکثر غذا ها می باشد که این موضوع، باعث شده پنیر ، جایگاه ویژه ای در آشپزی داشته باشد. به عنوان مثال، پنیر پیتزا، موزارلا، چدار، گودا و … در آشپزی کاربرد دارد.
انواع پنیر تازه
این دسته پنیر، قدیمی نبوده و عمر کوتاهی دارد. مقدار رطوبت آن بالاست و دارای طعم خوشایندی می باشد. انواع آن عبارتند از:
پنیر موزارلا
پنیر فتا
پنیر ریکوتا
پنیر کاتیج
انواع پنیر نرم
این دسته پنیر بافت خامه ای داشته و عمر تقریبا کوتاهی دارند. انواع آن عبارتند از:
پنیر بری
پنیر کممبر
پنیر چرو
پنیر نیمه نرم
نسبت به پنیر های نرم، بافت سفت تری دارند. ولی مقداری انعطاف پذیری هنوز در آن حس می شود.
پنیر مونستر
پنیر هاوارتی
پنیر گودا
پنیرهای نیمه سخت
اینگونه پنیرها سفتی بیشتر و رطوبت کمتری نسبت به پنیر های نیمه نرم دارند.