سس کچاپ
سس کچاپ(به انگلیسی catsup یا catchup)، که آن را سس گوجه فرنگی نیز می گویند، نوعی سس قرمز رنگ است. کچاپ پر مصرف ترین و محبوب ترین سس دنیاست و نوعی چاشنی تند یا نسبتا تند محسوب می شود. با توجه به اینکه این سس یک چاشنی بر پایه کوجه فرنگی است،سلامت و نحوه پرورش گوجه فرنگی تاثیر بسزایی در طعم چاشنی نهایی ما دارد. اینکه گوجه فرنگی مورد استفاده گلخانه ای باشد یا نه، زمان هرس گوجه فرنگی، آب و نحوه پرورش گوجه و .. تاثیر بسزایی در طعم نهایی سس کچاپ دارد.
وزن
18 گرم
مواد تشکیل دهنده
رب گوجه فرنگی، شکر سفید، سرکه تقطیری سفید با اسیدیته 11%، شربت گلوکز، نشاسته اصلاح شده ذرت، ادویه جات، نمک تصفیه شده خوراکی، پایدار کننده، آب اشامیدنی
ارزش غذایی در هر 15 گرم:
انرژی: 13.81 کیلوکالری
چربی: 0.01 گرم
نمک: 0.28 گرم
قند: 2.6 گرم
اسیدهای چرب ترانس: 0 گرم
تاریخچه سس کچاپ
سس کچاپ ریشه ای قدیمی دارد که به چین باستان بر میگردد. در چین باستان آن را از کلمه چینی “ke-tsiap” گرفته شده که به معنی “آب نمک ماهی” است این سس از ماهی و صدف و برخی آبزیان تهیه می شد و طعمی شور و تند داشت. پس از گذشت سال ها کچاپ وارد جنوب شرقی آسیا و پس از آن در قرن 17 وارد کشور انگلیس شد. تاجران اروپایی که به شرق آسیا سفر کرده بودند، این سس را به اروپا آوردند. در قرن 17 در کشور های اروپایی این سس از گوجه فرنگی تهیه می شد و از موادی مانند قارچ، گردو و ادویهجات نیز برای تهیه آن بهره می گرفتند. اولین دستور آماده سازی سس کچاپ در سال 1812 ارائه شد.این دستورالعمل توسط یک باغبان دانشمند به نام جیمز میز ارائه شد.او گوجه فرنگی را سیب عشق مینامید.دستورالعمل او کامل نبود و فاقد سرکه و شکر بود.تولید صنعتی سس کچاپ توسط هنری هاینز (Henry Heinz) برای اولین بار و در سال 1876 صورت گرفت.